Geografi


Colombia är det fjärde största landet i Sydamerika. Det rymmer de flesta av kontinentens naturtyper tack vare sin dramatiska topografi. Landet har långa kuster mot två hav, Stilla havet och Karibiska havet.
Geografin domineras av två ytterligheter: Andernas mäktiga bergsmassiv i väster och Amazonas platta regnskogsområde i öster. Därutöver finns ytterligare tre-fyra geografiska zoner.
Från söder till norr löper Anderna i tre parallella bergskedjor. Många toppar når över 5000 meters höjd, och några är aktiva vulkaner. Den allra högsta punkten, Cristóbal Colón (5775 meter över havet), finns dock inte i Anderna, utan på granitplatån Sierra Nevada de Santa Marta längst i norr.
I de två bördiga huvuddalarna mellan bergskedjorna rinner landets viktigaste floder, Cauca och Magdalena, norrut mot Karibiska havet. Naturtyperna varierar inom höglandsområdet. Förutom floddalarna lämpar sig flera mindre platåer väl för jordbruk. På La Sabana, en av dessa högslätter i den östra bergskedjan, breder huvudstaden Bogotá ut sig på 2650 meters höjd. Också landets andra och tredje stad, Cali och Medellín, ligger i höglandet, där cirka fyra femtedelar av befolkningen bor.
Norr och väster om det andinska höglandet ligger de båda kustslätterna. Stillahavskusten i väster är minst befolkad av de två och domineras av tropisk regnskog. På den karibiska kustslätten i norr är landet i allmänhet flackt, och delar av området kring nedre Magdalenafloden ligger ständigt under vatten. Längst i nordost sticker den torra Guajirahalvön ut.

Inga kommentarer: