Klimat!!

Klimatet i Colombia är tropiskt och temperaturen är jämn över året. Däremot skapar höjdskillnaderna stora kontraster. Colombianerna delar in landet i tre klimatzoner:
Tierra caliente kallas de områden som ligger upp till 1 000 meter över havet. Medeltemperaturen är där mellan 25 och 30 grader, och luftfuktigheten är hög. Den tempererade zonen, tierra templada, har medeltemperaturer på mellan 18 och 25 grader. Den omfattar områden från 1 000 till 2 000 meters höjd. I denna klimatzon kan många grödor odlas. Nästa zon är tierra fría, som sträcker sig till trädgränsen på drygt 3 000 meters höjd. Temperaturen är där mellan tolv och 18 grader, och temperaturskillnaderna mellan natt och dag är stora. Huvudstaden Bogotás klimat liknar en sval svensk sommar. Högre upp vidtar den stäpplika terräng som kallas páramo, och från 4 500 meters höjd är det evig snö.
I höglandet har man två regnperioder, som i Bogotá infaller i oktober-november och i april-maj. Norra Stillahavskusten hör till de regnigaste områdena i världen.
Colombia ligger i en vulkaniskt aktiv region på gränsen mellan två av jordens kontinentalplattor. Den process som en gång skapade Anderna pågår ännu och ger sig till känna som jordbävningar och vulkanutbrott. Vulkanen Nevado del Ruiz utbrott 1985 begravde staden Armero och tog omkring 25 000 människors liv.

Inga kommentarer: