Konflikten i Colombia

Denna veckan har jag tagit upp ett attentat mot polisen där det är vänster gerrillan ELN som ligger bakom. Nyheter om våld, mord och kidnappningar är något som det colombianska folket får ta del av nästan varje dag.

Jag tänker i detta inlägg skriva kort om konflikten, hur denna påverkar colombianerna samt lite om de olika gerilla grupperna.

Det våldsamma inbördeskriget mellan militären, halvmilitära grupper och vänstergerillan har hållit på sedan 1960-talet. Både vänsterguerillan och de halvmilitäragrupperna ägnar sig åt narkotikahandel och andra brott för att få råd till vapen. De kidnappar, mördar och våldtar människor i oppositionen och tvångsflyttar invånarna på landsbygden. Den vanligaste dödsorsaken på landsbyden i Colombia är våld.

Internflyktningarna är det största problemet som orsakas av det våldsamma konflikten. Det finns flera miljoner internflyktingar och bland dem är afrocolombianerna och ursprungsbefolkningen klart överrepresenterade. Detta är människor som har fått lämna sina hem eftersom de utsatts för övergrepp av antingen halvmilitäragrupper eller gerillan. De flyr till de stora städerna och bosätter sig på slumområderna.

Källa : Sida

FARC
FARC står för Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombias revolutionära väpnade styrkor) och är sedan 40 år tillbaka den största gerilla gruppen i landet med sina ca 15 000 guerrilleros.
I början av 60-talet då gruppen formades var den kopplad till Colombias kommunistparti ( som i sin tur var kopplad till Sovjetunionen), men sedan kollapsen av Sovjet 1991 har de ideologiska målen blivit mindre viktiga men däremot är de fast beslutna om att ta makten över landet med hjälp av våld.
Under 1980-talet började FARC med narkotikahandel och sedan dess har kokainhandeln bara ökat i betydelse.
Under år 2008 har FARC förlorat båda sina viktigaste ledare. Grundaren Manuel Marulanda "Tirofijo" (Kulan som aldrig missar) dog i en hjärtattack och andre mannen Raúl Reyes som dödades under en operation av de colombianska militärerna. Det var denna operation som ledde till spänningar mellan Colombia, Ecuador och Venezuela.
I dagsläget är FARC listad som en terroristorganisation av Colombia, Kanada, USA och EU.

källa: DN


ELN
ELN står för Ejercito de Liberación Nacional (National Liberation Army) och bildades 1965 av stadsbefolkningen som inspirerades av Fidel Castro och Che Guevara.
ELN använder sig av kidnappning, kapning, bombning, utpressing och gerillakrig. De har mellan 3000 till 5000 guerrilleros och ett okänt antal aktiva anhängare. De rör sig främst i landbygsområderna i Colombia.
De har ett samarbete med Kuba som förser ELN med sjukvård och politiska råd till ledarna.

Källa: National Liberation Army (ELN) - Colombia


AUC
AUC står för Autodefensas Unidas de Colombia (Förenade självförsvarsstyrkona) är ett paramilitär grupp som samarbetar med de colombianska militärerna mot väntergerillorna(ELN och FARC).
Efter förhandlingar med regeringen håller gruppen på att demobilisera sina trupper officiellt.
AUC är ansvariga för de flesta människliga rättigheters brott och är klassad av både USA och EU som terroristorganisation.

Källa : Wikipedia

Inga kommentarer: