Yeay! Colombia!!!


Nu är de min tur att kontrollera och lägga upp på världens bästa blogg!
Jag kommer försöka hålla mig till både export och import i Colombia. Som Amazonas skrev så har vi valt våra namn efter vad vi gillar mest från landet och mitt namn talar nog för sig självt.

Export :
Colombias viktigaste exportvara är deras absolut goda kaffebönor. Colombia är världens näst största kaffeproducent av kaffebönor.
Kaffet som kommer till Sverige från Colombia är ett Arabica-kaffe och växer på Andernas bergssluttningar där klimatet, höjden över havet och den röda vulkaniska jorden är mycket bra för kaffeodling.
Ca 40 % av befolkningen är jordbrukare, men endast ca 2 % av landets total yta är uppodlad, och är koncentrerad till området kring Cordillera Central.

Okej det var mitt första inlägg men vänta bara de kommer fler! Mohahaha

Colombia for life!!

--------/) /) -----
--------(*,*) -----
------(")--(")-'-@
Colombiansk kanin!

Hoppet finns kvar

Som jag nu tidigare under veckan har skrivit om så har de fattiga drabbats svårt. Betyder detta att alla i Colombia är fattiga? Naturligtvis inte. Det finns självklart rika människor och de mitt emellan de båda extremgrupperna. Men de har råd att beskydda sig själva på ett annat sätt mot olika faror som fattiga inte har kunskap om eller möjlighet att göra något åt. De rika har råd att skicka sina barn till bra skolor så att de får en bra utbildning. Fattiga familjer har det tillräckligt svårt att betala för skolböckerna barnen behöver. Rika har råd med att bo i bra hus i städerna där de bra betalda jobben finns. Fattiga har inte råd med det utan bor kvar på landsbygden. Listan går att göra hur lång som helst.

Så om man ska sammanfatta veckans nyheter från Colombia så har de handlat mycket om pyramiden som kraschat, de fattiga som drabbats av detta, hur vissa demonstrerar för att visa sitt missnöje över detta medan andra inte tror att det är sant. Pyramidens ägare har fångats och det misstänks att pengarna har blivit satsade på droger. Samtidigt så översvämmas stora delar av Colombias mindre städer och landsbygd efter regn, lera och vulkanutbrott. Men mitt i allt detta kan man se nyhetsinslag om den nya Miss Colombia och en konstutställningspremiär. Kontrasterna är många. Men det viktigaste utav allt är att hoppet finns. Fattigdommen minskar hela tiden och mänskliga rättigheter uppmärksammas mer och mer. Det finns hopp bland folket.
Miss Colombia 2008

Vulkanen Nevado del Hulia



I torsdags kväll 21.45 lokal tid så vaknade vulkanen Nevado del Hulia till liv. Vulkanutbrottet i sig var inte så farligt men däremot leran som kanade ned längs bergväggarna och ner till den närliggande Paezfloden utgör ett större hot. Detta plus det faktum att det redan är regnperiod i området innebär värre översvämmningar än vanligtvis. Hittills har tusentals människor fått fly från sina bostäder. Tre städer har evakuerats och fler har blivit ombedda utan att lyssna. Senast vulkanen hade utbrott, dvs år 1994, dog mer än tusen människor som var bosatta nära berget eftersom vulkanen hade varit inaktiv i över 500 år och därför inte ansågs som en risk. Denna gången är bara 9 personer skadade, 10 döda och 8 som fortfarande är saknade tack vare varningar.

Se film från vulkanen
http://www.youtube.com/watch?v=cYKwt0i2shA&NR=1


Utav de byggnader som förstörts finns fem broar, 26 hus och en skola är nästintill helt förstörd i staden Belalcázar som ligger precis vid floden Paez

Inga fler utbrott har skett från vulkanen senare men under fredag eftermiddag så kom fortfarande efterskalv.

Vissa av de städer och deras invånare som finns i området som inte evakuerats är nu totalt avskärda från resten utav världen. Bortspolade vägar och broar har lett till att ingen vägburen trafik kan ta sig fram. Det är ingen som vet när det kommer att finnas möjlighet till att reparera vägnätet heller. Tills vidare för att undvika hungersnöd i området har president Uribe beslutat att mat ska flygas dit med helikoptrar.

De som bor vid Paezfloden var redan innan vulkanutbrottet i en riskzon pga det kraftiga regnet. På många ställen runt om i Colombia idag så översvämmas andra floder och vattendrag, lera kasar ner för bergssidor och orsakar kaos. Detta är allt en del av en väldigt regning regnperiod. Flera städer är dränkta i vattenmassor. Hus förstörs utav lermassor. Folket lider.

Detta sker dock i princip bara i de mindre centrala delarna av Colombia, där det finns mest landsbygd och där invånarna i genomsnitt är som fattigast. Den trygghet som de har lyckats bygga upp, kanske i form av ett hus där de kan bo, kan så plötsligt försvinna. De har knappt någon säkerhet. De kan inte förlita sig på att staten ska kunna ordna allt. Samhällerna måste prioritera så mycket saker som sker hela tiden att de inte kan fokusera på var och ens välbefinnande och behov. Nu när tusentals människor är på flykt så kan de varken arbeta eller gå i skolan. Kanske har deras arbetsplats förstörts. Om de är bönder kan deras mark och grödor eller djur blivit förstörda eller dött. Inkomsterna för de redan fattiga är då borta. För att rädda sina liv har de kanske inte längre råd med att låta barnen gå i skolan, skaffa mat eller husrum.

Nu är vi tillbaka på exakt samma ställe som alla de människor som har förlorat sina pengar i pyramider. Trots allt för att kunna skapa ett land som fungerar behöver de fattiga hjälpas ur sin fattigdom. Men fattigdomen är vitt utbredd i Colombia och det är en ond cirkel som bara går runt, runt och runt i all evighet.







Källor:
http://www.colombiareports.com/colombian-news/news/2100-nevado-del-huila-volcano-erupts-thousands-evacuated.html
http://www.colombiareports.com/colombian-news/news/2106-nevado-del-huila-eruption-reports-avalanches-bigger-than-in-1994.html
http://www.colombiareports.com/colombian-news/news/2117-at-least-ten-dead-after-eruption-nevado-del-huila.html

Nu när Colombias pyramider faller...

Pyramiderna jag pratar om är inte de "vanliga" sortens pyramider utan ett sätt att spara sina pengar och låna. Det företag som har kollapsat erbjöd sina kunder över 70 % vinst per månad i utbyte mot att låna ut sina pengar men nu när företaget inte kan betala tillbaka till sina kunder beräknas över 270 miljoner dollar saknas. Många familjer har satsat hela sina livsbesparingar i dessa pyramider och har nu ingenting kvar. Företagets ägare är försvunnen, precis som pengarna...

Nu demonstrerar de som blivit av med sina pengar på gatorna, hittills har 3 personer skutits i samband med händelserna och regeringen försöker få läget under kontroll och förebygga andra pyramidverksamheter från att åsamka ytterligare förluster för folket.

Men det är de fattigaste som drabbas mest. De som haft besparingar men satsat allt på något som marknadsfördes som "Easy Money Fast Cash". Pengar som kanske skulle betala barnens skolböcker, sjukhusräkningar eller som försäkring när man blir gammal men nu är borta. De flesta som satsar på pyramiderna är fattiga och tusentals har drabbats fastän det bara är en pyramid som fallit. Regeringen misstänker många fler.

Detta var antagligen det sista som de fattiga i Colombia behövde. Att hela världen redan är utsatt för en lågkonjunktur påverkar antagligen dem redan och nu förlorar så många sina besparingar. President Uribe har lovat att försöka ersätta och hjälpa de allra fattigaste men det räcker inte så långt och det är mycket pengar som är försvunna. Var ska de pengarna komma ifrån? På sikt lär det ändå bli neddragningar i så fall på någonting som påverkar de fattiga negativt.

källor:
http://www.colombiareports.com/colombian-news/news/2050-authorities-close-dmg-offices.html
http://www.colombiareports.com/colombian-news/news/2023-one-dead-as-colombians-riot-over-pyramid-scheme.html
http://www.colombiareports.com/colombian-news/news/2047-bogota-considers-state-of-emergency-to-deal-with-pyramids.html

Varför vi heter som vi gör...

Det var en gång tre stycken små elever som fick i uppgift av sin geografilärare att skapa en blogg om befolkningsgeografi någonstans i världen... Så då gjorde de det.

De tre små eleverna var vi.

Först tänkte vi ha namn på saker som var lite typiska för Colombia och viktiga exportvaror eller något liknande... Men de andra i gruppen tyckte inte att jag skulle få heta Kokain så då lade vi ner det förslaget eftersom vi bara kunde komma på det, kaffe och bananer...

Till slut bestämde vi oss för att vi skulle heta det som vi gillar mest ifrån landet (på vilkoret att jag inte hette Kokain,vilket jag egentligen inte heller vill eftersom det inte är seriöst) så nu heter vi istället El Dorado, Kaffe och Amazonas.