Nu när Colombias pyramider faller...

Pyramiderna jag pratar om är inte de "vanliga" sortens pyramider utan ett sätt att spara sina pengar och låna. Det företag som har kollapsat erbjöd sina kunder över 70 % vinst per månad i utbyte mot att låna ut sina pengar men nu när företaget inte kan betala tillbaka till sina kunder beräknas över 270 miljoner dollar saknas. Många familjer har satsat hela sina livsbesparingar i dessa pyramider och har nu ingenting kvar. Företagets ägare är försvunnen, precis som pengarna...

Nu demonstrerar de som blivit av med sina pengar på gatorna, hittills har 3 personer skutits i samband med händelserna och regeringen försöker få läget under kontroll och förebygga andra pyramidverksamheter från att åsamka ytterligare förluster för folket.

Men det är de fattigaste som drabbas mest. De som haft besparingar men satsat allt på något som marknadsfördes som "Easy Money Fast Cash". Pengar som kanske skulle betala barnens skolböcker, sjukhusräkningar eller som försäkring när man blir gammal men nu är borta. De flesta som satsar på pyramiderna är fattiga och tusentals har drabbats fastän det bara är en pyramid som fallit. Regeringen misstänker många fler.

Detta var antagligen det sista som de fattiga i Colombia behövde. Att hela världen redan är utsatt för en lågkonjunktur påverkar antagligen dem redan och nu förlorar så många sina besparingar. President Uribe har lovat att försöka ersätta och hjälpa de allra fattigaste men det räcker inte så långt och det är mycket pengar som är försvunna. Var ska de pengarna komma ifrån? På sikt lär det ändå bli neddragningar i så fall på någonting som påverkar de fattiga negativt.

källor:
http://www.colombiareports.com/colombian-news/news/2050-authorities-close-dmg-offices.html
http://www.colombiareports.com/colombian-news/news/2023-one-dead-as-colombians-riot-over-pyramid-scheme.html
http://www.colombiareports.com/colombian-news/news/2047-bogota-considers-state-of-emergency-to-deal-with-pyramids.html

Inga kommentarer: