Utbildning

Grundskolan i Colombiaomfattar 10 år varav ett förskoleår, fem obligatoriska basår och fyra högstadieår. Efter det finns kommer två år på antingen gymnasium eller yrkesskola. Det finns även universitet och högskolor men det är både väldigt dyrt och det råder stor platsbrist så det är endast rika och vissa ur medelklass som har råd med det.

I Colombia finns det "gratis" utbildning. Det kostar inget att gå i de statliga skolorna men man behöver skoluniformer och böcker så det blir ändå utgifter som gör att många inte går så länge i skolan. De statliga skolorna är dessutom inte vidare bra oftast eftersom de har för många elever och för lite resurser för att kunna ta hand om dem. Andra problem som de statliga skolorna tampas med är att trots staten ger ut mer pengar till utbildning nu än vad de gjort tidigare så saknas det ändå pengar för att betala lärarnas löner.



Det finns även privatskolor som är det bra alternativet, fast bara om man har pengar. Dessa skolor är oftast väldigt dyra att skicka sina barn till så endast de rika har råd med det. Förutom skolavgiften måste då även föräldrarna betala för allt annat eleven kan tänkas behöva.



Barn på landet går även färre år i skolan än de barn som bor i städer. Detta för att stadsbarnen inte på samma sätt behöver hjälpa till hemma och i genomsnitt så har föräldrarna högre inkomst än de på landet. På så sätt så fortsätter de som bor i städer att vara bättre utbildade och senare få bättre lön än de på landsbygden.
Landets viktigaste universitet:
Universidad Nacional de Colombia



Källor:
www.landguiden.se

Inga kommentarer: