Befolkningsfakta



Colombia har cirka 46 miljoner invånare. Den största folkgruppen är mestiserna som är en blandning mellan vita och ursprungsbefolkningen indianerna. Andra folkgrupper är vita och det finns många minoriteter som indianerna och svarta (afrocolombianer).


Det finns även olika geografiska grupper som människorna i Colombia kan delas upp efter. Den bergiga terrängen har avskärmat de olika delarna av landet från varandra och på så sätt så kan befolkningen delas in i bl a bogotanos (från huvudstaden Bogotá), antioqeños (invånare från provinsen Antioquia) och costeños (från nordkusten).


I princip alla som bor i Colombia talar spanska men det finns också ungefär 70 olika indianspråk fast de flesta av dem riskerar att dö ut.


Enligt FNs beräkningar är den förväntade livslängden på ett nyfött barn ungefär 72 år. Cirka 21 barn av 1000 dör innan de fyller fem. Utav befolkningen så beräknas ungefär 13 % vara undernärda och 17 % av befolkningen räknas som fattiga.








Som ni kan se på ovanstående pyramider så är befolkningsmängden på väg uppåt i Colombia. Landet utvecklas framåt med färre fattiga vilket leder till ökade möjligheter till mer utbredd välfärd och färre tidiga dödsfall. Tillslut förväntas födslarna att minska så att de är färre än äldre åldersgrupper vilket är liknande det mönster vi har i de största delarna av västvärlden idag. Det är till stor del den ökade industrialiseringen som har gjort det möjligt för befolkningspyramiderna att utvecklas positivt fram tills nu och som ni kan se kommer det bara fortsätta till det bättre.



Inga kommentarer: